2011-03-21 09:22:01• hírek • Szatmár.ro

Egészségturmix: Kiegészítő böjti időszakban

Az emberi szervezetben az életkor előrehaladtával egyre több méreganyag halmozódik fel, amitől évente legkevesebb két alkalommal meg kellene szabadulni.

A salakanyagok, különféle lerakódások lebontására a legalkalmasabb a böjt, természetesen mindez nem drasztikus táplálékmegvonást jelent, hanem tudatos többnapos vagy egyhetes böjtölést. Saját fejünk után semmiképp ne kezdjünk bele böjtölésbe, hiszen mindenképpen szükség van a szervezet állapotfelmérésére, annak érdekében, hogy megtudjuk egészségesek vagyunk-e, van-e vitaminhiányunk stb.

Táplálkozáskutatók felhívják a figyelmet néhány olyan tényezőre, amit minden böjtölőnek be kellene tartania:


- naponta két alkalommal szükség van az ásványianyag-pótlásra
- a helyiségekben a gyakori szellőztetést a friss levegő utánpótlása végett, ezzel ugyanis elkerülhető a böjtölésből adódó esetleges szédülés, ájulás
- lehetőség szerint minél több mozgás, séta a szabadban
- biztosítsuk szervezetünknek a savlekötést, ami a gyógyszertárakban kapható kiegészítők segítségével valósítható meg

A béltisztítás különösen fontos

A böjt egyik fontos tényezője az emésztőrendszer kiürítése és alapos megtisztítása. Míg a vastagbélszakasz tisztításától vagyis a beöntéstől sokan ódzkodnak, addig a vékonybelek tisztítására már jóval több módszer álla a rendelkezésünkre. Ennek érdekében éhgyomorra fogyasszunk tejsavót, savanyú káposztalevet vagy keserűsós vizet.

Alkalmazzunk májpakolást

Tudvalevő, hogy a májnak fontos szerepe van a méreganyagok kiválasztásában, ezért a böjt időszakában ennek méregtelenítésére fokozottabb figyelmet kell szentelni. Májpakolás által serkenthető a méreganyagok szervezetből való távozása. Mártsunk meleg vízbe egy kisebb törölközőt, feküdjünk le kényelmeset, tegyük a törölközőt a máj területére (a jobb bordaívre), tegyünk rá egy meleg vízzel teli tömlőt, aminek a tetejére egy száraz törülközőt, majd jól betakarózva 30 percig pihenjünk.

Mindenkire egységesen érvényes életmód tippek természetesen nincsenek, ezért hangsúlyozzuk, hogy bármilyen életmódváltás előtt szükséges a szervezet alapos kivizsgálása és állapotfelmérése, illetve mindenki konzultáljon családorvosával! Az egészségturmix cikkek általános tájékoztató jellegűek, céljuk az egészséges életmód kialakítására való figyelemfelkeltés, nem képezik tudományos szakcikkek tárgyát, és nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt!


A böjt ideje alatt alkalmazzunk béltisztítást és májpakolást is

A böjt ideje alatt alkalmazzunk béltisztítást és májpakolást is


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: